DELECTA CIASTO 600G KRUCHE DUŻA BLACHA
Duża Blacha Ciasto kruche w proszku
Marka | Delecta |
Opakowanie | 600 g |
Waga (brutto) | 609 g |
Wymiary (mm) | 144 x 37 x 211 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje dla alergików
W zakładzie używane są również surowce zawierające mleko.
Propozycja przygotowania
Przygotować:
Do ciasta: 1 jajo, 250 g margaryny
Do nadzienia: 1,5 kg jabłek, 2 łyżki cukru
Do podsypywania: 1-2 łyżki mąki pszennej
Sposób Przygotowania
Szarlotka na kruchym cieście
1. Obierz jabłka, pokrój w drobne cząstki. Przełóż do garnka, dodaj cukier (do słodkich jabłek proponujemy dodać odrobinę kwasku cytrynowego). Upraż pod przykryciem, na małym ogniu przez 15 min do uzyskania pulpy. Ostudź.
2. Nagrzej piekarnik do temp. 1880°C (bez termoobiegu).
3. Wsyp zawartość opakowania do głębokiej miski, dodaj jajo i miękką margarynę. Miksuj (mieszadła świderki) ok. 2 min, na koniec lekko zagnieć do połączenia się składników. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 min.
4. Przełóż 2/3 ciasta do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach ok. 25 x 35 cm.
5. Wyłóż przygotowane jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkuj, podsypując mąką. Przykryj jabłka ciastem. Wierzch proponujemy posmarować mlekiem i posypać cukrem.
6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60-70 min (do uzyskania złocistego koloru).
Dobra rada
Ciasto doskonale smakuje z innymi owocami (śliwki, brzoskwinie).
Można go również użyć jako spód pod serniki lub makowce.
Skład
mąka pszenna, cukier, substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu, aromat
Tabela wartości odżywczych | Wartość odżywcza produktu po przyrządzeniu (przeciętnie) Na 100 g | Na porcję 62 g | * - 62 g |
Wartość energetyczna | 1078 kJ | 665 kJ | 8% |
257 kcal | 158 kcal | ||
Tłuszcz | 11,4 g | 7,1 g | 10% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,4 g | 2,1 g | 11% |
Węglowodany | 34,3 g | 21,1 g | 8% |
w tym cukry | 15,8 g | 9,7 g | 11% |
Białko | 3,1 g | 1,9 g | 4% |
Sól | 0,4 g | 0,2 g | 4% |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal) | |||
Wartości odżywcze liczone ze składnikami podanymi w wersji podstawowej (z margaryną 80% tł. i jabłkami). |
Inne informacje
ok. 1850 g gotowej szarlotki (30 porcji)