DELECTA CIASTO JEŻYK 355G
Jeżyk ciasto w proszku
Producent | RIBER FOODS (Delecta) |
Opakowanie | 355 g |
Waga (brutto) | 417 g |
Wymiary (mm) | 143 x 212 x 58 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Propozycja przygotowania
Przygotować
Do ciasta: 2 jaja
75 ml wody
Do masy śmietanowej: 500 ml śmietanki 30%
100 ml przegotowanej zimnej wody
Do ponczu: 100 ml przegotowanej zimnej wody
sok z 1/2 cytryny
Do dekoracji: 3 banany lub inne owoce: maliny, jagody, truskawki.
Sposób Przygotowania
Poncz:
1. W wysokim naczyniu wymieszaj wodę z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
Ciasto:
1. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
2. W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą.
3. Włącz piekarnik, nastaw do temp. 180°C bez termoobiegu (czas miksowania jest czasem nagrzewania piekarnika).
4. Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Gotową masę przełóż do przygotowanej formy.
5. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 25 min.
6. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Masa śmietanowa:
1. Do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzoną śmietankę.
2. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.
3. Zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej miksuj ok. 5 sek. ze 100 ml zimnej wody, a następnie natychmiast wlej do ubitej śmietanki i miksuj ok. 10 sek.
Składniki ciasta:
1. Pośrodku ciasta odmierz pas o szerokości ok. 5 cm, wytnij go i rozkrusz, a następnie wymieszaj z posypką.
2. Pozostałe kawałki ciasta przekrój w połowie wysokości.
3. Banany obierz ze skórki i przekrój wzdłuż. Inne owoce - pokrój na małe kawałki.
4. Nasącz ponczem jeden z kawałków ciasta (4-5 łyżek), połóż połówki banana (płaską stroną do dołu) lub inne owoce oraz 3 łyżki ubitej masy.
5. Przykryj kolejnym kawałkiem ciasta. Czynność powtórz 3-krotnie.
6. Ciasto ustaw pionowo i posmaruj całość pozostawioną masą (formując kształt jeżyka).
7. Obsyp ciasto przygotowaną kruszonką (lekko dociskając ją do masy). Wstaw do lodówki, na co najmniej 3 godziny do schłodzenia.
Skład
ciasto: cukier, mąka pszenna, skrobia, substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu; emulgatory: E 472b, E 472a; syrop glukozowy, barwnik: karmel; mleko odtłuszczone w proszku, mieszanka do masy śmietanowej: cukier, żelatyna, skrobia modyfikowana, aromat, posypka (zawiera gluten): cukier, syrop glukozowy, kakao w proszku 9,1% (o obniżonej zawartości tłuszczu 10-12%), aromat, substancje glazurujące: wosk pszczeli, E 553b; olej parafinowy
Dodatkowe informacje informacje
Nasze jeże polecają
Tabela wartości odżywczych | Wartość odżywcza produktu po przyrządzeniu (przeciętnie) Na 100 g | Na porcję 114 g | * - 114 g |
Wartość energetyczna | 853 kJ | 972 kJ | |
204 kcal | 232 kcal | 12% | |
Tłuszcz | 10 g | 11,5 g | 16% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 5,9 g | 6,7 g | 34% |
Węglowodany | 25,2 g | 28,7 g | 11% |
w tym cukry | 17,9 g | 20,4 g | 23% |
Białko | 2,9 g | 3,3 g | 7% |
Sól | 0,3 g | 0,3 g | 6% |
Wartości odżywcze liczone ze wszystkimi składnikami podanymi w wersji podstawowej (ze śmietanką 30% tł. i bananami). | |||
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal) |
Inne informacje
ok. 1600 g (14 porcji)