DELECTA CIASTO KRÓWKA 530G
Krówka ciasto w proszku
Marka | Delecta |
Opakowanie | 530 g |
Waga (brutto) | 598 g |
Wymiary (mm) | 143 x 213 x 61 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Propozycja przygotowania
Przygotować
Do kremu: 450 ml mleka
100 g masła lub margaryny
Do ciasta: 3 jaja
50 ml wody (ok. 5 łyżek)
Do ponczu: 125 ml wrzącej wody (1/2 szklanki)
1 saszetkę kawy zbożowej Anatol lub herbaty
Do polewy: 50 g margaryny
2 łyżki mleka
Do dekoracji: 4 łyżki płatków migdałowych lub pokrojonych orzechów
Sposób Przygotowania
Krem:
1. Zawartość torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe 250 ml mleka zagotuj.
2. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 3 min), energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź.
3. Zmiksuj ugotowaną zimną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz, ciągle miksując.
Ciasto:
1. Blachę o wymiarach ok. 25 x 30 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
2. W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą.
3. Włącz piekarnik, nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu (czas miksowania jest czasem nagrzewania piekarnika).
4. Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj na najwyższych obrotach przez 4-5 min. Gotową masę przełóż do przygotowanej blachy.
5. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 25-30 min.
Poncz:
1. Zaparz kawę zbożową Anatol lub herbatę. Ostudź.
Składanie ciasta:
1. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój w połowie wysokości.
2. Dolną warstwę biszkoptu nasącz połową ponczu, wyłóż krem, nasącz od środka drugą warstwę biszkoptu i przykryj nią całość.
Polewa:
1. W rondelku rozgrzej margarynę z mlekiem. Zestaw z ognia, wsyp zawartość torebki z polewą, wymieszaj łyżką. Następnie gotuj na małym ogniu przez 4 min, ciągle mieszając.
2. Płynną polewę rozprowadź na biszkopcie. Posyp uprażonymi płatkami migdałowymi lub drobno pokrojonymi orzechami.
3. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny do schłodzenia.
Skład
ciasto: cukier, mąka pszenna, skrobia pszenna, substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu; emulgatory: E 472b, E 472a; syrop glukozowy, barwnik: karmel; mleko odtłuszczone w proszku, aromat, krem: cukier, skrobie, mąka pszenna, skrobia modyfikowana, sól, aromaty, barwnik: kurkumina, polewa: cukier, skrobia, mleko pełne w proszku, syrop glukozowy, barwnik: karmel, aromat
Tabela wartości odżywczych | Wartość odżywcza produktu po przyrządzeniu (przeciętnie) Na 100 g | Na porcję 65 g | * - 65 g |
Wartość energetyczna | 1190 kJ | 797 kJ | |
284 kcal | 190 kcal | 10% | |
Tłuszcz | 13,2 g | 8,9 g | 13% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,3 g | 2,9 g | 14% |
Węglowodany | 36,4 g | 24,4 g | 9% |
w tym cukry | 22,2 g | 14,9 g | 17% |
Białko | 4,5 g | 3,0 g | 6% |
Sól | 0,5 g | 0,3 g | 6% |
Wartości odżywcze liczone ze wszystkimi składnikami podanymi w wersji podstawowej (z mlekiem 2% tł., margaryną 80% tł. i migdałami). | |||
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal) |
Inne informacje
ok. 1300 g gotowego ciasta (20 porcji)