DELECTA CIASTO TIRAMISU+KREM 420G
Tiramisu ciasto w proszku
Marka | Delecta |
Opakowanie | 420 g |
Waga (brutto) | 478 g |
Wymiary (mm) | 143 x 211 x 59 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Propozycja przygotowania
Przygotować
Do ciasta: 3 jaja
50 ml wody (ok. 5 łyżek)
Do ponczu: 200 ml gorącej wody
50 ml alkoholu
1,5-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
10 kropli aromatu migdałowego
Do kremu: 450 ml mleka
Do dekoracji: 1 łyżkę kakao w proszku
Sposób Przygotowania
Ciasto:
1. Blachę o wymiarach ok. 25 x 30 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
2. W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą.
3. Włącz piekarnik, nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu (czas miksowania jest czasem nagrzewania piekarnika).
4. Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj na najwyższych obrotach przez 4-5 min. Gotową masę przełóż do przygotowanej blachy.
5. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 25-30 min.
Poncz:
1. Zalej kawę rozpuszczalną gorącą wodą. Po ostudzeniu dolej alkohol i aromat migdałowy.
Krem:
1. Do wysokiego naczynia wlej 450 ml schłodzonego mleka, wsyp zawartość torebki z kremem i miksuj przez 3 min.
Składanie ciasta:
1. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój w połowie wysokości.
2. Dolną warstwę biszkoptu nasącz połową ponczu, wyłóż połowę kremu. Nasącz pozostałym ponczem od środka drugą warstwę biszkoptu i przykryj nią całość. Na wierzch wyłóż pozostałą część kremu.
3. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny do schłodzenia.
4. Przed podaniem posyp obficie kakao w proszku (przez sito o drobnych oczkach).
Skład
ciasto: cukier, mąka pszenna, skrobia pszenna, substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu; emulgatory: E 472b, E 472a; syrop glukozowy, mleko odtłuszczone w proszku, krem: cukier, syrop glukozowy, utwardzony tłuszcz roślinny, emulgatory: E 471, E 472a; skrobia modyfikowana, białka mleka, ser mascarpone w proszku 2% (z mleka); substancja żelująca: karagen; stabilizator: mleczan wapnia; barwnik: karoteny; aromat
Tabela wartości odżywczych | Wartość odżywcza produktu po przyrządzeniu (przeciętnie) Na 100 g | Na porcję 60 g | * - 60 g |
Wartość energetyczna | 724 kJ | 456 kJ | |
172 kcal | 108 kcal | 5% | |
Tłuszcz | 4,0 g | 2,5 g | 4% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2,6 g | 1,7 g | 8% |
Węglowodany | 29,7 g | 18,7 g | 7% |
w tym cukry | 18,4 g | 11,6 g | 13% |
Białko | 4,0 g | 2,5 g | 5% |
Sól | 0,4 g | 0,3 g | 4% |
Wartości odżywcze liczone ze wszystkimi składnikami podanymi w wersji podstawowej (z mlekiem 2% tł.). | |||
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal) |
Inne informacje
ok. 1200 g gotowego ciasta (20 porcji)