DELECTA CIASTO WUZETKA 500G
Wuzetka ciasto w proszku
Marka | Delecta |
Opakowanie | 490 g |
Waga (brutto) | 552 g |
Wymiary (mm) | 144 x 213 x 58 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Propozycja przygotowania
Przygotować
Do ciasta: 3 jaja
50 ml wody (ok. 5 łyżek)
Do ponczu: 100 ml przegotowanej wody
50 ml soku owocowego, naparu herbacianego lub alkoholu
Do kremu: 250 ml mleka
Do polewy: 50 g margaryny
2 łyżki mleka
Sposób Przygotowania
Ciasto:
1. Blachę o wymiarach ok. 25 x 30 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
2. W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą.
3. Włącz piekarnik, nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu (czas miksowania jest czasem nagrzewania piekarnika).
4. Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj na najwyższych obrotach przez 4-5 min. Gotową masę przełóż do przygotowanej blachy.
5. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 25-30 min.
Poncz:
1. Wymieszaj przegotowaną, ostudzoną wodę z sokiem owocowym, naparem herbacianym lub alkoholem.
Krem:
1. Do wysokiego naczynia wlej 250 ml schłodzonego mleka, wsyp zawartość torebki z kremem i miksuj przez 3 min.
Składniki ciasta:
1. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój w połowie wysokości.
2. Dolną warstwę biszkoptu nasącz połową ponczu, wyłóż krem. Nasącz pozostałym ponczem od środka drugą warstwę biszkoptu i przykryj nią całość.
Polewa:
1. W rondelku rozgrzej margarynę z mlekiem, wsyp zawartość torebki z polewą i gotuj na małym ogniu przez 4 min, ciągle mieszając.
2. Płynną polewę rozprowadź na biszkopcie.
3. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny do schłodzenia.
Skład
ciasto: cukier, mąka pszenna, skrobia pszenna, kakao w proszku 4,4% (o obniżonej zawartości tłuszczu); substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu; emulgatory: E 472b, E 472a; syrop glukozowy, mleko odtłuszczone w proszku, krem: cukier, syrop glukozowy, całkowicie utwardzony olej kokosowy, emulgatory: E 471, E 472a; mleko odtłuszczone w proszku, skrobia modyfikowana, żelatyna, białka mleka, aromat, barwniki: karoteny, polewa: cukier, kakao w proszku 9,2% (o obniżonej zawartości tłuszczu ); skrobia
Tabela wartości odżywczych | Wartość odżywcza produktu po przyrządzeniu (przeciętnie) Na 100 g | Na porcję 53 g | %RWS* na porcję 53 g |
Wartość energetyczna | 1055 kJ | 566 kJ | |
251 kcal | 135 kcal | 7% | |
Tłuszcz | 8,4 g | 4,5 g | 6% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,3 g | 2,3 g | 12% |
Węglowodany | 38,8 g | 20,8 g | 8% |
w tym cukry | 25,9 g | 13,9 g | 15% |
Białko | 4,6 g | 2,5 g | 5% |
Sól | 0,58 g | 0,31 g | 5% |
Wartości odżywcze liczone ze wszystkimi składnikami podanymi w wersji podstawowej (z mlekiem 2% tł. i margaryną 80% tł). | |||
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal) |
Inne informacje
ok. 1050 g produktu po przyrządzeniu (20 porcji)