DELECTA DUŻA BLACHA DROŻDŻOWE 600G
Duża Blacha ciasto drożdżowe w proszku
Marka | Delecta |
Opakowanie | 600 g |
Waga (brutto) | 613 g |
Wymiary (mm) | 134 x 39 x 225 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje dla alergików
W zakładzie używane są również jaja.
Propozycja przygotowania
Przygotować:
Do ciasta: 3 jaja, 300 ml mleka, 100 g margaryny
Do kruszonki: 4 łyżki mąki pszennej (60 g), 3 łyżki cukru (45 g), 35 g margaryny
Sposób Przygotowania
1. Przygotuj kruszonkę: zagnieć mąkę i cukier z miękką margaryną, rozkrusz.
2. Wlej do garnka mleko, dołóż margarynę. Razem podgrzewaj do rozpuszczenia margaryny, ostudź. Roztwór powinien być lekko ciepły (maks. temp. 40°C).
3. Wsyp zawartość opakowania do wysokiego naczynia, dodaj jaja i stopniowo wlewaj mleko z margaryną. Miksuj (mieszadła świderki) ok. 5 min.
4. Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach ok 25 x 35 cm, posyp kruszonką.
5. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia.
6. Wstaw do zimnego piekarnika i piecz w temp. 170-180°C bez termoobiegu przez 40-50 min do złocistego koloru kruszonki (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
Dobra rada
Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem rodzynek i startej skórki cytrynowej. Można je również podawać z owocami (jabłka, wiśnie, śliwki), posypane kruszonką.
Skład
mąka pszenna, cukier, drożdże piekarskie w proszku 3%, sól, emulgatory: E 472b, E 477, syrop glukozowy, mleko odtłuszczone w proszku, aromaty, barwnik: karoteny
Tabela wartości odżywczych | Wartość odżywcza produktu po przyrządzeniu (przeciętnie) Na 100 g | Na porcję 38 g | * - 38 g |
Wartość energetyczna | 1415 kJ | 542 kJ | 6% |
336 kcal | 129 kcal | ||
Tłuszcz | 12,0 g | 4,6 g | 7% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,8 g | 1,5 g | 7% |
Węglowodany | 48,4 g | 18,5 g | 7% |
w tym cukry | 15,0 g | 5,8 g | 6% |
Białko | 8,0 g | 3,1 g | 6% |
Sól | 0,5 g | 0,2 g | 3% |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal) | |||
Wartości odżywcze liczone ze składnikami podanymi w wersji podstawowej (z mlekiem 2% tł. i margaryną 80% tł.). |
Inne informacje
ok. 1150 g gotowego ciasta (30 porcji)