DELECTA KREM KARPATKA 390G
Karpatka ciasto w proszku
Marka | Delecta |
Opakowanie | 390 g |
Waga (brutto) | 444 g |
Wymiary (mm) | 143 x 212 x 58 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Propozycja przygotowania
Przygotować
Do kremu: 500 ml mleka
200 g masła lub margaryny
Do ciasta: 250 ml wody (ok. 1 szklanki)
125 g margaryny
4-5 jaj (w zależności od wielkości)
Do dekoracji: 1 łyżkę cukru pudru
Sposób Przygotowania
Krem:
1. Zawartość torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe 300 ml mleka zagotuj.
2. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 3 min), energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź.
3. Zmiksuj ugotowaną zimną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz ciągle miksując.
Ciasto:
1. Zagotuj wodę z tłuszczem, dodaj zawartość torebki z ciastem. Podgrzewaj na małym ogniu (ok. 1 min), energicznie rozcierając masę. Wystudź.
2. Blachę o wymiarach ok. 25 x 30 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
3. Nagrzej piekarnik do temp. 220°C bez termoobiegu.
4. Do chłodnej masy wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 min.
5. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na przygotowanej blasze.
6. Wstaw do nagrzanego do temp. 220°C piekarnika i piecz kolejno przez 25-30 min, do uzyskania złocistego koloru.
Składanie ciasta:
1. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wyłóż przygotowany krem, przykryj górną warstwą ciasta.
2. Ciasto posyp cukrem pudrem.
Skład
Ciasto: mąka pszenna, substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu, Krem: cukier, skrobia, mąka pszenna, jaja w proszku, aromat, barwnik: kurkumina
Tabela wartości odżywczych | Wartość odżywcza produktu po przyrządzeniu (przeciętnie) Na 100 g | Na porcję 63 g | * - 63 g |
Wartość energetyczna | 1456 kJ | 910 kJ | |
350 kcal | 219 kcal | 11% | |
Tłuszcz | 23,6 g | 14,8 g | 21% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 7,3 g | 4,6 g | 23% |
Węglowodany | 28,9 g | 18,1 g | 7% |
w tym cukry | 15,3 g | 9,5 g | 11% |
Białko | 5,2 g | 3,2 g | 6% |
Sól | 0,6 g | 0,4 g | 6% |
Wartości odżywcze liczone ze wszystkimi składnikami podanymi w wersji podstawowej (z mlekiem 2% tł. i margaryną 80% tł.). | |||
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal) |
Inne informacje
ok. 1250 g gotowego ciasta (20 porcji)