DELECTA TARTA NA SŁODKO 330G
Tarta na 1001 sposobów na słodko ciasto w proszku
Marka | Delecta |
Opakowanie | 330 g |
Waga (brutto) | 391 g |
Wymiary (mm) | 143 x 212 x 58 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Propozycja przygotowania
Dobre rady!
Aby ciasto było bardziej kruche, proponujemy schłodzić je w lodówce przez 0,5 godziny.
Możesz zrezygnować z wałkowania ciasta i wylepić formę ręcznie.
Do wypieku naszych tart możesz użyć formy o średnicy 27-29 cm.
Ceramicznej formy do tarty nie smaruj tłuszczem!
Skład
ciasto: mąka pszenna, cukier, substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu; aromat, fix do nadzienia: cukier, mąka pszenna, skrobia, skrobia modyfikowana, glukoza, aromat, barwnik: karoteny
Dodatkowe informacje informacje
Mój ulubiony składnik to: malina, gruszka, borówka, truskawka, jabłko, jeżyna, cytryna, wiśnia, twaróg, brzoskwinia, rabarbar
Tarta (fr. tarte)
Jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej, dziś znana i lubiana na całym świecie. Tarta to rodzaj wypieku, składający się z ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, mięsem czy grzybami). Kruchym ciastem wylepia się dno i brzegi specjalnej formy - okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach. Odmianą tarty jest quiche - podawany jest on wyłącznie z wytrawnym nadzieniem, przed zapieczeniem dodatkowo zalanym masą jajeczną.
Sezon na... truskawki!
Truskawka - mieszanka dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych. Jej pyszne owoce zawierają witaminę C oraz cenne flawonoidy.
Z owoców truskawki wytwarza się dżemy, kompoty oraz mrożonki a liście suszy na herbatkę.
Sprawdź cały kalendarz produktów sezonowych.
Podobne przepisy
Tarta gruszkowa
Tarta leśna
Więcej przepisów znajdziesz na naszym blogu
www.delektujemy.pl
Tabela wartości odżywczych | Wartość odżywcza produktu po przyrządzeniu (przeciętnie) Na 100 g | Na porcję 133 g | * 133 g |
Wartość energetyczna | 840 kJ | 1120 kJ | |
201 kcal | 268 kcal | 13% | |
Tłuszcz | 11,7 g | 15,6 g | 22% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,9 g | 6,5 g | 33% |
Węglowodany | 20,7 g | 27,6 g | 11% |
w tym cukry | 7,6 g | 10,1 g | 11% |
Białko | 2,8 g | 3,7 g | 7% |
Sól | 0,2 g | 0,3 g | 5% |
Wartości odżywcze liczone dla Tarty owocowej. | |||
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal) |
Inne informacje
ok. 1600 g gotowej Tarty owocowej (12 porcji)