RAZEM
0
00
AKTUALIZUJ KOSZYK ZAMAWIAM
Poleć nasz sklep znajomym !

KUPIEC KASZKA KUKURYDZIANA 400G

Kaszka kukurydziana.


KUPIEC KASZKA KUKURYDZIANA 400G
3
00
szt.
-+


MarkaKupiec
Kraj pochodzeniaPolska
Opakowanie400 g
Waga (brutto)408 g
Wymiary (mm)156 x 190 x 31
Produkt otrzymany z obłuszczonego, połamanego i posegregowanego ziarna kukurydzy. Kukurydza jest bogatym źródłem składników odżywczych i witamin: E, A oraz z grupy B, stanowi także źródło cennych składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i siarka. Zawiera także cenny selen - pierwiastek stosowany w profilaktyce nowotworowej. Z kaszki kukurydzianej sporządza się kleiki podawane cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom. Kaszka kukurydziana jest doskonałym źródłem węglowodanów w postaci skrobi i błonnika; pozostając przy tym daniem lekkostrawnym. Kaszkę kukurydzianą można przygotowywać na wiele sposobów, np. rozgotowuje się ją na kleistą masę, rozsmarowuje na blasze i pozostawia do zastygnięcia, następnie kroi i zapieka lub smaży. Można ją połączyć z masłem, jarzynami, wędliną czy serem i podawać jako dodatek do innych potraw. Natomiast przy gotowaniu na sypko dolewa się wodę w stosunku 1:1. Kaszę gotuje się na małym ogniu, powoli, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.

Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


Propozycja przygotowania
Sposób przyrządzania:
Odpowiednią ilość kaszki wsypać do gorącego mleka lub wody.
Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gotować ok. 3 minuty.
Dosłodzić do smaku.

Zalecane proporcje:
Gęsta: 2,5 łyżki na szklankę płynu.
Płynna: 2,5 łyżki na 2 szklanki płynu.


Dodatkowe informacje informacje
www.tuv.pl


Tabela wartości odżywczychw 100 gw 1 porcji 50 g% RWS* w porcji 50 g
Wartość energetyczna 351 kcal176 kcal
Tłuszcz 1,2 g0,6 g1%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g0,1 g1%
Węglowodany 75,9 g38,0 g15%
- w tym cukry 0,6 g0,3 g0%
Błonnik 2,7 g1,4 g
Białko 7,8 g3,9 g8%
Sól <0,01 g<0,01 g0%
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).



Inne informacje
Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 745 kJ 176 kcal 9%*
w 100 g: 1489 kJ/351 kcal
% RWS*

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).


newsletter
do góry