LUBELLA MĄKA 1KG PSZENNA PEŁNE ZIARNO
Mąka pszenna pełnoziarnista
| Marka | Lubella |
| Opakowanie | 1 kg |
| Waga (brutto) | 1011 g |
| Wymiary (mm) | 96 x 195 x 81 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Propozycja przygotowania
Nasz przepis
Ciasteczka pełnoziarniste
Składniki:
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella Pełne Ziarno
250 g margaryny
150 g cukru pudru
5 żółtek
1 cukier wanilinowy
Wykonanie:
Mąkę siekamy z margaryną, żółtka mieszamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, a następnie całość łączymy i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm i foremką do ciasta wykrawamy wybrane kształty. Uformowane ciastka układamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy w temperaturze ok. 180°C na złoty kolor przez ok. 12-15 min. Do ciasta możemy również dodać płatki owsiane lub kawałeczki czekolady. Upieczone ciastka doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą.
Dodatkowe informacje informacje
Produkty pełnoziarniste
Specjaliści zalecają co najmniej 3 porcje produktów pełnoziarnistych dziennie. Na podstawie obowiązującej piramidy żywieniowej, produkty pełnoziarniste stanowią ważną część właściwie zbilansowanej diety.
Magnez przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Mnóstwo smacznych przepisów na
www.uwielbiam.pl
| Tabela wartości odżywczych | w 100 g produktu |
| Wartość energetyczna | 1472 kJ / 348 kcal |
| Tłuszcz | 2,4 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 g |
| Węglowodany | 63 g |
| w tym cukry | 2,8 g |
| Błonnik | 7,2 g |
| Białko | 15 g |
| Sód | 0,03 g |
| Fosfor | 279 mg (40%)* |
| Magnez | 83,8 mg (22%)* |
| Żelazo | 3,38 mg (24%)* |
| Cynk | 2,41 mg (24%)* |
| * % referencyjnej wartości spożycia | |
| Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. |



