OETKER BABECZKI CYTRYNOWE 389G
Babeczki cytrynowe z lukrem w proszku
Marka | Dr. Oetker |
Opakowanie | 389 g |
Waga (brutto) | 442 g |
Wymiary (mm) | 144 x 212 x 50 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Propozycja przygotowania
Dodaj:
- 2 jaja
- 50 ml oleju
- 100 ml wody
- 3-4 łyżeczki wody lub mleka (do lukru)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie foremek:
Na blasze do pieczenia ustawić foremki.
Piekarnik nagrzać do temp. 175°C (bez termoobiegu).
2. Przygotowanie ciasta:
Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jaja, olej i wodę. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Nakładanie ciasta:
Przygotowane ciasto równomiernie rozłożyć w foremkach za pomocą 2 łyżek.
4. Pieczenie i przygotowanie lukru:
Natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na środkowym poziomie.
Temperatura pieczenia: ok. 175°C
Czas pieczenia: 17-20 min
Mieszankę do lukru wsypać do naczynia. Dodać wodę lub mleko i dokładnie wymieszać. Lukier równomiernie lub fantazyjnie rozłożyć na ostudzonych babeczkach.
Skład
cukier, mąka PSZENNA, 1,2% płatki cytrynowe (56% cytryny, skrobia kukurydziana, cukier, emulgator (lecytyny)), substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), LAKTOZA, aromaty, sól
Tabela wartości odżywczych | Wartość odżywcza po przyrządzeniu 100 g | 1 porcja = 56 g | (%*) |
Energia | 1281 kJ | 717 kJ | 9% |
304 kcal | 170 kcal | ||
Tłuszcz | 9,8 g | 5,5 g | 8% |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 1,7 g | 0,9 g | 5% |
Węglowodany | 48,6 g | 27,2 g | 10% |
w tym Cukry | 29,7 g | 16,7 g | 19% |
Białko | 5,1 g | 2,9 g | 6% |
Sól | 0,56 g | 0,31 g | 5% |
Inne informacje
1 porcja (56 g) zawiera: energia 717 kJ 170 kcal 9%*
Energia w 100 g 1281 kJ / 304 kcal
Z mieszanki otrzymujemy 12 babeczek
1 porcja = ok. 56 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).