OETKER BABECZKI JOGURTOWE 335G
Babeczki jogurtowe w proszku
Marka | Dr. Oetker |
Opakowanie | 335 g |
Waga (brutto) | 393 g |
Wymiary (mm) | 144 x 213 x 48 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Propozycja przygotowania
Dodaj:
- 2 jaja
- 100 ml oleju
- 75 g jogurtu naturalnego lub 100 ml mleka
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie foremek:
Na blasze do pieczenia ustawić foremki.
Piekarnik nagrzać do temp. 175°C (bez termoobiegu).
2. Przygotowanie ciasta:
Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jaja, olej i jogurt lub mleko. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Nakładanie ciasta:
Przygotowane ciasto równomiernie rozłożyć w foremkach.
4. Pieczenie:
Natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na środkowym poziomie.
Temperatura pieczenia: ok. 175°C
Czas pieczenia: 17-20 min
Wystudzone babeczki posypać cukrem pudrem.
Skład
mąka PSZENNA, cukier, skrobia PSZENNA, glukoza, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), 1,4% płatki czekoladowo-jogurtowe (cukier, tłuszcz kakaowy, MLEKO pełne w proszku, 16% proszek JOGURTOWY, emulgator (fosfatydy amonu)), 1% proszek JOGURTOWY, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), skrobia, sól, aromat
Tabela wartości odżywczych | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (jogurt) 100 g | 1 porcja = 52 g | (%*) |
Energia | 1562 kJ | 812 kJ | 10% |
373 kcal | 194 kcal | ||
Tłuszcz | 18,8 g | 9,8 g | 14% |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 3,2 g | 1,6 g | 8% |
Węglowodany | 44,7 g | 23,2 g | 9% |
w tym Cukry | 23,5 g | 12,2 g | 14% |
Białko | 5,6 g | 2,9 g | 6% |
Sól | 0,71 g | 0,37 g | 6% |
Inne informacje
1 porcja (52 g) zawiera: energia 812 kJ 194 kcal 10%*
Energia w 100 g 1562 kJ / 373 kcal
Z mieszanki otrzymujemy 12 babeczek
1 porcja = ok. 52 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).