OETKER BABKA CYTRYNOWA 375G
Babka o smaku cytrynowym w proszku.
Marka | Dr. Oetker |
Opakowanie | 375 g |
Waga (brutto) | 389 g |
Wymiary (mm) | 146 x 190 x 66 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Propozycja przygotowania
Dodaj:
- 2 jaja
- 100 g margaryny
- 100 ml mleka (ok. 10 łyżek)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Piekarnik nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, miękką margarynę i mleko. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Nakładanie do formy
Foremkę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do foremki.
3. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom podgrzanego piekarnika.
Temperatura: 180°C
Czas pieczenia: ok 55-60 min
Uwaga: Po 20 min pieczenia natnij ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm.
4. Dekorowanie
Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Po ostygnięciu udekoruj cukrem pudrem.
Babka Wielkanocna
Ciasto
Ciasto przygotuj wg p. 1. sposobu przygotowania. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki o śr. ok. 20 cm. Piecz jak w przepisie podstawowym.
Polewa
Utrzyj lukier z 1 łyżki soku z cytryny, 2 łyżek wody i 8 łyżek cukru pudru. Polej nim wystudzoną babkę. Wierzch posyp skórką startą z umytej i sparzonej cytryny.
Smacznego!
Inspiracji i przepisów szukaj na www.oetker.pl
Skład
mąka PSZENNA, cukier, skrobia PSZENNA, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), emulgatory (mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym), syrop glukozowy, aromat, MLEKO odtłuszczone w proszku, sól
Dodatkowe informacje informacje
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Więcej przepisów znajdziesz na www.oetker.pl
Tabela wartości odżywczych | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł.) 100g | 1 porcja = 43 g | (%*) |
Energia | 336 kcal | 145 kcal | |
Tłuszcz | 14,6 g | 6,3 g | 9% |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 4,3 g | 1,9 g | 10% |
Węglowodany | 45,0 g | 19,4 g | 7% |
w tym Cukry | 22,5 g | 9,7 g | 11% |
Białko | 5,6 g | 2,4 g | 5% |
Sól | 0,77 g | 0,33 g | 6% |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal) |
Inne informacje
1 porcja (43 g) zawiera: energia 605 kJ 145 kcal 7%*
Energia w 100 g 1408 kJ / 336 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)