OETKER CIASTO CZEKOLADOWE XXL 671G
Ciasto Czekoladowe w proszku
Marka | Dr. Oetker |
Opakowanie | 671 g |
Waga (brutto) | 683 g |
Wymiary (mm) | 151 x 210 x 66 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Propozycja przygotowania
Dodaj:
- 200 g margaryny
- 4 jaja
- 100 ml wody (ok. 10 łyżek)
- polewa lub cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Rozpuść i ostudź margarynę. Piekarnik nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, ostudzoną margarynę i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Nakładanie do formy
Foremkę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do foremki.
3. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura: 180°C
Czas pieczenia: ok. 40-45 min
4. Dekorowanie
Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Po ostygnięciu udekoruj polewą Dr. Oetker lub cukrem pudrem.
Ciasto czekoladowe
... doskonale komponuje się z bitą śmietaną lub owocami (1 banan pokrojony w plasterki lub 100 g odsączonych wiśni ułóż na wierzchu ciasta przed upieczeniem).
Skład
cukier, skrobia PSZENNA, mąka PSZENNA, skrobia, skrobia modyfikowana, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, glukoza, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), 0,2% czekolada w proszku, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym), substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), syrop glukozowy, aromaty (zawierają LAKTOZĘ), MLEKO w proszku odtłuszczone
Dodatkowe informacje informacje
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Więcej przepisów znajdziesz na www.oetker.pl
Tabela wartości odżywczych | Wartość odżywcza po przyrządzeniu 100 g | 1 porcja = 34 g | (%*) |
Energia | 1492 kJ | 507 kJ | 6% |
356 kcal | 121 kcal | ||
Tłuszcz | 16,0 g | 5,4 g | 8% |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 4,4 g | 1,5 g | 8% |
Węglowodany | 48,8 g | 16,6 g | 6% |
w tym Cukry | 29,2 g | 9,9 g | 11% |
Białko | 3,7 g | 1,3 g | 3% |
Sód | 0,74 g | 0,25 g | 4% |
Inne informacje
1 porcja (34 g) zawiera: energia 507 kJ 121 kcal 6%*
Energia w 100 g 1492 kJ / 356 kcal
Ciasto można podzielić na 34 porcje, 1 porcja = ok. 34 g
Warto wiedzieć...
Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności.
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).