OETKER CIASTO PIERNIK 380G
Piernik klasyczny w proszku
Marka | Dr. Oetker |
Opakowanie | 380 g |
Waga (brutto) | 391 g |
Wymiary (mm) | 143 x 213 x 56 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Propozycja przygotowania
Dodaj:
- 2 jaja
- 125 g margaryny
- 100 ml mleka (ok. 9 łyżek)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Piekarnik nastawić na temp. 180°C. Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać jaja, miękką margarynę i mleko. Całość miksować najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 4 min. do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Nakładanie do formy
Foremkę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nałożyć do foremki.
3. Pieczenie
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na środkowym poziomie.
Temperatura pieczenia: ok. 180°C
Czas pieczenia: ok. 65-70 min.
Uwaga: po ok. 25 min pieczenia naciąć ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
4. Dekorowanie
Upieczone ciasto należy wyjąć z formy po ok. 10 min. Po ostygnięciu udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Smacznego!
Skład
cukier, mąka pszenna, skrobia, ekstrakt kawy zbożowej (jęczmień, żyto, cykoria), mleko odtłuszczone w proszku, substancja spulchniająca (węglany sodu), 0,8% mieszanka przypraw (zawiera gorczycę), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, aromat
Dodatkowe informacje informacje
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Więcej przepisów znajdziesz na www.oetker.pl
Tabela wartości odżywczych | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł.) 100 g | 1 porcja = 44 g |
Energia | 1492 kJ | 657 kJ |
365 kcal | 157 kcal | |
Tłuszcz | 16,5 g | 7,3 g |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 4,5 g | 2,0 g |
Węglowodany | 46,0 g | 20,2 g |
w tym Cukry | 25,3 g | 11,1 g |
Białko | 5,4 g | 2,4 g |
Sól | 0,9 g | 0,4 g |
Inne informacje
Ciasto można podzielić na 16 porcji, 1 porcja = około 44 g