RAZEM
0
00
AKTUALIZUJ KOSZYK ZAMAWIAM
Poleć nasz sklep znajomym !

OETKER KOPIEC KRETA 410G

Kopiec Kreta Classic Ciasto w proszku


OETKER KOPIEC KRETA 410G
8
00
szt.
-+


MarkaDr. Oetker
Opakowanie410 g
Waga (brutto)460 g
Wymiary (mm)144 x 211 x 51
Opatrzyły Ci się tradycyjne wypieki i nie masz pomysłu na przygotowanie oryginalnego ciasta? Zaskocz rodzinę, podając ciasto "Kopiec Kreta". To propozycja, która jest połączeniem zalet ciast w proszku z wyśmienitym smakiem, wyszukanym wyglądem, oryginalną recepturą oraz intrygującą nazwą. Wyborny smak Kopca Kreta zaspokoi oczekiwania i sprawi dużo radości nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


Propozycja przygotowania
Dodaj:
do ciasta:
- 100 g miękkiej margaryny
- 2 jaja
- 75 ml (ok. 6 łyżek) mleka
- 3 banany
do masy:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
- 100 ml (ok. 8 łyżek) letniej wody
do nasączenia:
- woda, cukier, sok z cytryny

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski, dodać margarynę, jaja i mleko. Całość miksować początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez 3 min. Ciasto rozłożyć równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie (ø 24 cm). Piekarnik nastawić na temp. ok. 180°C bez termoobiegu.
2. Pieczenie
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
Temperatura pieczenia: ok. 180°C
Czas pieczenia: ok. 35-45 min
3. Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów
Upieczone ciasto oddzielić ostrym nożem od brzegów formy, zdjąć obręcz, wystudzić. Wyłożyć na płaski talerz i łyżką wydrążyć miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełożyć do miski i równomiernie rozkruszyć. Wydrążony spód ciasta nasączyć wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny. Banany obrać ze skóry, przekroić wzdłuż i płaską stroną ułożyć na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy można je skropić sokiem z cytryny).
4. Przygotowanie masy i posypanie ciasta
Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlać wodę, wsypać mieszankę do masy i miksować przez 0,5 min. Tak przygotowaną mieszankę przełożyć natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszać, a następnie stopniowo dodawać płatki czekoladowe. Masę wyłożyć na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformować kopułę, posypać okruchami ciasta i wstawić na ok. 2 godz. do lodówki.


Skład
cukier, mąka PSZENNA, 14% płatki czekolady, skrobia PSZENNA, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, żelatyna, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), skrobia modyfikowana, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym), syrop glukozowy, MLEKO odtłuszczone w proszku, aromaty, sól


Tabela wartości odżywczychWartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko (2% tł.), banany ok. 420 g)1 porcja = 81 g(%*)
Energia1268 kJ1027 kJ12%
304 kcal246 kcal
Tłuszcz 20,2 g16,4 g23%
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone 9,8 g7,9 g40%
Węglowodany 26,0 g21,1 g8%
w tym Cukry 16,5 g13,4 g15%
Białko 4,3 g3,5 g7%
Sól 0,51 g0,41 g7%



Inne informacje
1 porcja (81 g) zawiera: energia 1027 kJ 246 kcal 12%*
Energia w 100 g 1268 kJ / 304 kcal

Ciasto można podzielić na 16 porcji.
1 porcja = około 81 g

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).


newsletter
do góry