OETKER KOPIEC KRETA 410G
Kopiec Kreta Classic Ciasto w proszku
Marka | Dr. Oetker |
Opakowanie | 410 g |
Waga (brutto) | 460 g |
Wymiary (mm) | 144 x 211 x 51 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Propozycja przygotowania
Dodaj:
do ciasta:
- 100 g miękkiej margaryny
- 2 jaja
- 75 ml (ok. 6 łyżek) mleka
- 3 banany
do masy:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
- 100 ml (ok. 8 łyżek) letniej wody
do nasączenia:
- woda, cukier, sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski, dodać margarynę, jaja i mleko. Całość miksować początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez 3 min. Ciasto rozłożyć równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie (ø 24 cm). Piekarnik nastawić na temp. ok. 180°C bez termoobiegu.
2. Pieczenie
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
Temperatura pieczenia: ok. 180°C
Czas pieczenia: ok. 35-45 min
3. Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów
Upieczone ciasto oddzielić ostrym nożem od brzegów formy, zdjąć obręcz, wystudzić. Wyłożyć na płaski talerz i łyżką wydrążyć miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełożyć do miski i równomiernie rozkruszyć. Wydrążony spód ciasta nasączyć wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny. Banany obrać ze skóry, przekroić wzdłuż i płaską stroną ułożyć na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy można je skropić sokiem z cytryny).
4. Przygotowanie masy i posypanie ciasta
Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlać wodę, wsypać mieszankę do masy i miksować przez 0,5 min. Tak przygotowaną mieszankę przełożyć natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszać, a następnie stopniowo dodawać płatki czekoladowe. Masę wyłożyć na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformować kopułę, posypać okruchami ciasta i wstawić na ok. 2 godz. do lodówki.
Skład
cukier, mąka PSZENNA, 14% płatki czekolady, skrobia PSZENNA, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, żelatyna, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), skrobia modyfikowana, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym), syrop glukozowy, MLEKO odtłuszczone w proszku, aromaty, sól
Tabela wartości odżywczych | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko (2% tł.), banany ok. 420 g) | 1 porcja = 81 g | (%*) |
Energia | 1268 kJ | 1027 kJ | 12% |
304 kcal | 246 kcal | ||
Tłuszcz | 20,2 g | 16,4 g | 23% |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 9,8 g | 7,9 g | 40% |
Węglowodany | 26,0 g | 21,1 g | 8% |
w tym Cukry | 16,5 g | 13,4 g | 15% |
Białko | 4,3 g | 3,5 g | 7% |
Sól | 0,51 g | 0,41 g | 7% |
Inne informacje
1 porcja (81 g) zawiera: energia 1027 kJ 246 kcal 12%*
Energia w 100 g 1268 kJ / 304 kcal
Ciasto można podzielić na 16 porcji.
1 porcja = około 81 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).