OETKER KRUCHE CIASTO 400G
Marka | Dr. Oetker |
Opakowanie | 400 g |
Waga (brutto) | 410 g |
Wymiary (mm) | 144 x 196 x 59 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Propozycja przygotowania
Dodaj:
- 100 g margaryny
- 1 jajko
- 1 kg jabłek
- cukier do smaku
Przepis na Szarlotkę na kruchym cieście
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta kruchego
Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać miękką margarynę i jajko. Całość zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. 1/4 ciasta włożyć do zamrażalnika na ok. 30 min. Reszte ciasta rozłożyc w wysmarowanej tłuszczem i posypanej maką lub wyłozonej papierem do pieczenia formie (ø 24 cm), lekko podwyższając brzeg na wysokość ok. 3 cm.
2. Przygotowanie owoców
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, gotować ok. 10 min., dosłodzić do smaku (do słodkich jabłek można dodać szczyptę kwasu cytrynowego). Ostudzoną masę jabłkową rozłożyć równo na cieście.
3. Przygotowanie górnej warstwy
Piekarnik nastawić na temp. 175°C. Na warstwę owoców zetrzeć resztę schłodzonego ciasta (na tarce o grubych oczkach).
4. Pieczenie
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na środkowym poziomie.
Temperatura: 175°C
Czas pieczenia: 45 - 50 min.
Smacznego!
Zamiast jabłek można uzyć konfirurę (ok. 400 g) lub śliwki (500-600 g). Ciasto ze śliwkami najlepiej jest zrobić w prostokątnej formie (29 x 21 cm), wykładając spód całym ciastem kruchym, a następnie śliwkami.
Kruche ciasteczka (ok. 500 g)
Dodaj:
- 100 g miękkiego masła lub margaryny
- 1 jajko
- produkty do dekoracji (polewę, posypkę)
Sposób przygotowania:
Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać tłuszcz i jajko. Całość zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy do grubości ok. 3 mm. Wycinać ciasteczka foremkami lub nożem. Ciasteczka układać na natłuszczonej i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Można posypać je grubym cukrem, orzechami itp. Po upieczeniu można ozdobić polewą czekoladową i posypkami Dr. Oetkera.
Pleśniak
(prostokątna blacha 25 x 30 cm)
Dodaj:
- 3 jaja
- 150 g margaryny
- 3 - 4 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczkę kakao
- 3 łyzki cukru (60 g)
Sposób przygotowania:
Żółtka i margarynę zagnieść z ciastem kruchym. Blachę wysmarować tłuszczem i wykleić połową ciasta. na wierzchu rozsmarować powidła. Resztę ciasta podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao. Obie części schłodzić. Po schłodzeniu ciasto kakaowe zetrzeć na powidła (na tarce o dużych oczkach). Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nałożyć na ciemne ciasto. Na pianę zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 45 - 50 min. w temp. 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Skład
mąka pszenna, cukier, substancje spulchniające (difosforan disodowy, wodorowęglan sodu), sól
Dodatkowe informacje informacje
Dr. Oetker wspiera Wioski Dziecięce
Więcej przepisów znajdziesz na www.oetker.pl
Tabela wartości odżywczych | Wartość odżywcza upieczonego ciasta bez owoców na margarynie 100 g | 1 porcja = 34 g |
Energia | 1913 kJ | 650 kJ |
455 kcal | 155 kcal | |
Białko | 7,9 g | 2,7 g |
Węglowodany | 65,0 g | 22,1 g |
w tym Cukry | 26,4 g | 9,0 g |
Tłuszcz | 18,2 g | 6,2 g |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 9,3 g | 3,2 g |
Błonnik pokarmowy | 1,8 g | 0,6 g |
Sód | 0,41 g | 0,14 g |
Inne informacje
1 porcja (34 g) zawiera: kcal 155 8%
% wskazanego dziennego spożycia*
*Procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej, określony przez ekspertów żywieniowych na poziomie 2000 kcal/dzień (dorosła kobieta). Może się różnić w zależności od płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej oraz innych czynników.
Ciasto można podzielić na 16 porcji, 1 porcja = ok. 34 g