OETKER MURZYNEK 350G
Ciasto Murzynek w proszku
Marka | Dr. Oetker |
Opakowanie | 350 g |
Waga (brutto) | 363 g |
Wymiary (mm) | 144 x 181 x 52 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Propozycja przygotowania
Dodaj:
- 3 jaja
- 100 g margaryny
- 80 ml mleka (ok. 8 łyżek)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Piekarnik nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, miękką margarynę i mleko. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Nakładanie do formy
Foremkę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do foremki.
3. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom podgrzanego piekarnika.
Temperatura: 180°C
Czas pieczenia: ok. 55-60 min
Uwaga: Po 20 min pieczenia natnij ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm.
4. Dekorowanie
Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Po ostygnięciu udekoruj polewą Dr. Oetkera lub cukrem pudrem.
Skład
mąka PSZENNA, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), aromat, sól
Dodatkowe informacje informacje
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Więcej przepisów znajdziesz na www.oetker.pl
Tabela wartości odżywczych | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł) 100 g | 1 porcja = 44 g | (%*) |
Energia | 1354 kJ | 596 kJ | 7% |
323 kcal | 142 kcal | ||
Tłuszcz | 15,0 g | 6,6 g | 9% |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 4,2 g | 1,8 g | 9% |
Węglowodany | 39,3 g | 17,3 g | 7% |
w tym Cukry | 19,7 g | 8,7 g | 10% |
Białko | 6,9 g | 3,0 g | 6% |
Sód | 0,90 g | 0,40 g | 7% |
Inne informacje
1 porcja (44 g) zawiera: energia 596 kJ 142 kcal 7%*
Energia w 100 g 1354 kJ / 323 kcal
Ciasto można podzielić na 16 porcji, 1 porcja = około 44 g
Warto wiedzieć...
Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności.
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).