OETKER PROSZEK DO PIECZENIA 30G
Proszek do pieczenia
Marka | Dr. Oetker |
Opakowanie | 30 g |
Waga (brutto) | 32 g |
Wymiary (mm) | 88 x 119 x 7 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Propozycja przygotowania
Ciasto z wiśniami
Formę (Ø 24 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. 200 g mąki przesiać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia Dr. Oetkera. Z 3 jaj oddzielić żółtka od białek. 150 g masła lub margaryny rozetrzeć na jednolitą masę i stopniowo dodawać 150 g cukru pudru, 4 łyżeczki cukru wanilinowego, 3 żółtka, 1/3 aromatu cytrynowego Dr. Oetkera. Do ciasta dodać mąkę, 100 ml mleka i całość mieszać mikserem przez 3 minuty. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Ciasto nałożyć do formy. Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie lub inne owoce np. jabłka, truskawki. Piec w temperaturze 170 °C około 45 minut. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Skład
substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), mąka PSZENNA
Dodatkowe informacje informacje
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Tabela wartości odżywczych | w 100 g produktu w proszku: |
Energia | 513 kJ/121 kcal |
Tłuszcz | 0,5 g |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 0,1 g |
Węglowodany | 24,9 g |
w tym Cukry | 0,5 g |
Białko | 3,7 g |
Sól | 36,67 g |