PRYMAT SÓL PEKLOWA 50G
Sól peklowa drobnokrystaliczna
Marka | Prymat |
Opakowanie | 50 g |
Waga (brutto) | 53 g |
Wymiary (mm) | 109 x 147 x 9 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Informacje dla alergików
Produkt może zawierać: gorczycę, seler, mleko (łącznie z laktozą), jaja, soję i gluten, które są używane w zakładzie.
Propozycja przygotowania
Sposób użycia
Peklowanie mięs:
50 g Soli peklowej Prymat rozpuścić w 0,5 l przegotowanej i wystudzonej wody, dodać przyprawy według własnego uznania (Pieprz czarny ziarnisty, Liść laurowy, Ziele angielskie Prymat, świeży czosnek). Tak przygotowanym roztworem zalać 2,5 kg mięsa ściśle ułożonego w naczyniu. Co dwa dni obrócić mięso w solance w celu lepszego przepeklowania. Peklować przez 10 dni w temperaturze 2-6°C. Przed wędzeniem mięso opłukać z solanki.
Peklowanie kiełbas:
Do peklowania kiełbas białych, surowych lub parzonych: na 1 kg farszu kiełbasianego dodać 17-20 g Soli peklowej Prymat.
Do peklowania kiełbas wędzonych: na 1 kg farszu kiełbasianego dodać 15-17 g Soli peklowej Prymat. Czas peklowania farszów kiełbasianych (zmielonego mięsa) wynosi 24 godziny w temperaturze 2-6°C.
Nie używać soli peklowej do przyprawiania potraw.
Skład
sól, azotyn sodu (E 250)
Dodatkowe informacje informacje
odwiedź naszą stronę DoradcaSmaku.pl
Mamy dla Ciebie setki tysięcy kulinarnych przepisów!
Płacimy za przepisy! Dodawaj przepisy i wymieniaj je na nagrody.
Zapraszamy do Szkoły Gotowania Mistrzów sztuki kulinarnej.
Klub Szefów Kuchni rekomenduje przyprawy Prymat. Klub Szefów Kuchni zrzesza najlepszych kucharzy w Polsce.