RAZEM
0
00
AKTUALIZUJ KOSZYK ZAMAWIAM
Poleć nasz sklep znajomym !

SANTE AMARANTUS BIO 250G

Ziarno amarantusa BIO


SANTE AMARANTUS BIO 250G
5
00
szt.
-+


ProducentSANTE (Sante)
Opakowanie250 g
Waga (brutto)257 g
Wymiary (mm)131 x 201 x 31
Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Dawniej ceniony był przez Majów, Azteków i Inków za swoje wyjątkowe właściwości. Nazywany przez Indian "świętą rośliną", dziś nosi miano "zboża XXI wieku". Ziarno amarantusa jest powszechnie cenione za swoje unikalne właściwości: - jest źródłem białka; - jest źródłem witaminy B6, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego; - posiada wysoką zawartość błonnika; - jest źródłem składników mineralnych: fosforu, żelaza, cynku, magnezu, potasu i wapnia. Zawarty w nasionach amarantusa fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Już 20 g nasion amarantusa spożywanych regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia, pozwala osiągnąć powyższy efekt zdrowotny. Ziarno amarantusa jest podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajduje zastosowanie jako: - składnik potraw gotowanych i duszonych; - składnik zapiekanek; - dodatek do ciast; - podstawa placków zbożowo-warzywnych. Żywność funkcjonalna - to żywność zawierająca substancje bioaktywne, takie jak błonnik, pro- i prebiotyki, witaminy, składniki mineralne i inne. Dzięki nim żywność funkcjonalna wykazuje korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji naszego organizmu.

Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


Propozycja przygotowania
Jak przygotować amarantus
Ziarno amarantusa wsypać do wody w proporcji 1:1½ i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzić na sitku o małych oczkach.


Tabela wartości odżywczychw 100 g produktu
Wartość energetyczna1547 kJ / 367 kcal
Tłuszcz7,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone1,5 g
Węglowodany59,0 g
w tym cukry 1,7 g
Błonnik6,7 g
Białko13,6 g
Sól0,01 g
Witaminy:
Witamina B6 0,60 mg (43%)*
Kwas foliowy 82 µg (41%)*
Kwas pantotenowy 1,5 mg (25%)*
Składniki mineralne:
Potas 508 mg (25%)*
Magnez 248 mg (66%)*
Fosfor 557 mg (80%)*
Żelazo 7,6 mg (54%)*
Cynk 2,9 mg (29%)*
Wapń 159 mg (20%)*
* % Referencyjnych Wartości Spożycia dla osoby dorosłej



newsletter
do góry