Producent | SANTE (Sante) |
Opakowanie | 250 g |
Waga (brutto) | 257 g |
Wymiary (mm) | 131 x 201 x 31 |
Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Dawniej ceniony był przez Majów, Azteków i Inków za swoje wyjątkowe właściwości. Nazywany przez Indian "świętą rośliną", dziś nosi miano "zboża XXI wieku". Ziarno amarantusa jest powszechnie cenione za swoje unikalne właściwości: - jest źródłem białka; - jest źródłem witaminy B6, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego; - posiada wysoką zawartość błonnika; - jest źródłem składników mineralnych: fosforu, żelaza, cynku, magnezu, potasu i wapnia. Zawarty w nasionach amarantusa fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Już 20 g nasion amarantusa spożywanych regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia, pozwala osiągnąć powyższy efekt zdrowotny. Ziarno amarantusa jest podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajduje zastosowanie jako: - składnik potraw gotowanych i duszonych; - składnik zapiekanek; - dodatek do ciast; - podstawa placków zbożowo-warzywnych. Żywność funkcjonalna - to żywność zawierająca substancje bioaktywne, takie jak błonnik, pro- i prebiotyki, witaminy, składniki mineralne i inne. Dzięki nim żywność funkcjonalna wykazuje korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji naszego organizmu.
Przechowywanie Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Propozycja przygotowania Jak przygotować amarantus
Ziarno amarantusa wsypać do wody w proporcji 1:1½ i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzić na sitku o małych oczkach.
Tabela wartości odżywczych | w 100 g produktu | |
Wartość energetyczna | 1547 kJ / 367 kcal | |
Tłuszcz | 7,0 g | |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,5 g | |
Węglowodany | 59,0 g | |
w tym cukry | 1,7 g | |
Błonnik | 6,7 g | |
Białko | 13,6 g | |
Sól | 0,01 g | |
Witaminy: | | |
Witamina B6 | 0,60 mg (43%)* | |
Kwas foliowy | 82 µg (41%)* | |
Kwas pantotenowy | 1,5 mg (25%)* | |
Składniki mineralne: | | |
Potas | 508 mg (25%)* | |
Magnez | 248 mg (66%)* | |
Fosfor | 557 mg (80%)* | |
Żelazo | 7,6 mg (54%)* | |
Cynk | 2,9 mg (29%)* | |
Wapń | 159 mg (20%)* | |
* % Referencyjnych Wartości Spożycia dla osoby dorosłej | | |