RAZEM
0
00
AKTUALIZUJ KOSZYK ZAMAWIAM
Poleć nasz sklep znajomym !

SANTE DYNIA PESTKI 100G

Dynia pestki łuskane


SANTE DYNIA PESTKI 100G
5
00
szt.
-+


MarkaSante
Opakowanie100 g
Waga (brutto)108 g
Wymiary (mm)124 x 160 x 26
Pestki dyni to łuskane nasiona jednorocznej rośliny, uprawianej na polach nowożytnej Europy od XVI wieku. Dzięki naturalnej zawartości witamin, makro- i mikroelementów oraz błonnika pokarmowego, uznawane są za zdrową przekąskę, wykazującą dobroczynne działanie na funkcjonowanie naszego organizmu. Pestki dyni mają niepowtarzalny smak oraz cenną wartość odżywczą, dlatego mogą stanowić jeden z elementów Twojej diety. Pestki dyni są naturalnym źródłem: - magnezu - który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Magnez pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w utrzymaniu równowagi elektrolitowej. - witaminy E - nazywana jest witaminą młodości, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Już dwie łyżki pestek dyni, spożywanie regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia, pozwalają uzyskać powyższy efekt zdrowotny. Pestki dyni to zdrowa przekąska, ale także inspiracja do wielu smacznych dań. Pestki dyni można spożywać na surowo lub uprażyć na patelni z odrobiną soli morskiej. Doskonałe jako posypka do kanapek, panierka do ryb, drobiu, serów, kotletów warzywnych, a także jako dodatek do sałatek i zup typu krem. Mogą być również uzupełnieniem własnej kompozycji musli. Żywność funkcjonalna To żywność zawierająca substancje bioaktywne, takie jak błonnik, pro- i prebiotyki, witaminy, substancje mineralne i inne. Dzięki nim żywność funkcjonalna wykazuje korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji naszego organizmu.

Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


Skład
pestki dyni łuskane


Tabela wartości odżywczychw 100 g produktu:
Wartość energetyczna 2369 kJ / 572 kcal
Tłuszcz 45,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8,5 g
Węglowodany 12,7 g
w tym cukry 1,1 g
Błonnik pokarmowy5,3 g
Białko 24,5 g
Sól 0,045 g
Witaminy:
Witamina E 26 mg (217%)*
Tiamina (wit. B1) 0,21 mg (19%)*
Ryboflawina (wit. B2) 0,32 mg (23%)*
Kwas foliowy 60 µg (30%)*
Składniki mineralne:
Potas 810 mg (40%)*
Fosfor 1170 mg (167%)*
Magnez 540 mg (144%)*
Żelazo 15 mg (107%)*
Cynk 7,5 mg (75%)*
Miedź 1,6 mg (160%)*
* % referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej.



newsletter
do góry