Marka | Sante |
Opakowanie | 100 g |
Waga (brutto) | 108 g |
Wymiary (mm) | 124 x 160 x 26 |
Pestki dyni to łuskane nasiona jednorocznej rośliny, uprawianej na polach nowożytnej Europy od XVI wieku. Dzięki naturalnej zawartości witamin, makro- i mikroelementów oraz błonnika pokarmowego, uznawane są za zdrową przekąskę, wykazującą dobroczynne działanie na funkcjonowanie naszego organizmu. Pestki dyni mają niepowtarzalny smak oraz cenną wartość odżywczą, dlatego mogą stanowić jeden z elementów Twojej diety. Pestki dyni są naturalnym źródłem: - magnezu - który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Magnez pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w utrzymaniu równowagi elektrolitowej. - witaminy E - nazywana jest witaminą młodości, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Już dwie łyżki pestek dyni, spożywanie regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia, pozwalają uzyskać powyższy efekt zdrowotny. Pestki dyni to zdrowa przekąska, ale także inspiracja do wielu smacznych dań. Pestki dyni można spożywać na surowo lub uprażyć na patelni z odrobiną soli morskiej. Doskonałe jako posypka do kanapek, panierka do ryb, drobiu, serów, kotletów warzywnych, a także jako dodatek do sałatek i zup typu krem. Mogą być również uzupełnieniem własnej kompozycji musli. Żywność funkcjonalna To żywność zawierająca substancje bioaktywne, takie jak błonnik, pro- i prebiotyki, witaminy, substancje mineralne i inne. Dzięki nim żywność funkcjonalna wykazuje korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji naszego organizmu.
Przechowywanie Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Skład pestki dyni łuskane
Tabela wartości odżywczych | w 100 g produktu: | |
Wartość energetyczna | 2369 kJ / 572 kcal | |
Tłuszcz | 45,8 g | |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 8,5 g | |
Węglowodany | 12,7 g | |
w tym cukry | 1,1 g | |
Błonnik pokarmowy | 5,3 g | |
Białko | 24,5 g | |
Sól | 0,045 g | |
Witaminy: | | |
Witamina E | 26 mg (217%)* | |
Tiamina (wit. B1) | 0,21 mg (19%)* | |
Ryboflawina (wit. B2) | 0,32 mg (23%)* | |
Kwas foliowy | 60 µg (30%)* | |
Składniki mineralne: | | |
Potas | 810 mg (40%)* | |
Fosfor | 1170 mg (167%)* | |
Magnez | 540 mg (144%)* | |
Żelazo | 15 mg (107%)* | |
Cynk | 7,5 mg (75%)* | |
Miedź | 1,6 mg (160%)* | |
* % referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej. | | |