RAZEM
0
00
AKTUALIZUJ KOSZYK ZAMAWIAM
Poleć nasz sklep znajomym !

SANTE KOMOSA RYŻOWA QUINOA 250G

Komosa ryżowa


SANTE KOMOSA RYŻOWA QUINOA 250G
14
00
szt.
-+


ProducentSANTE (Sante)
Opakowanie250 g
Waga (brutto)259 g
Wymiary (mm)142 x 198 x 42
Quinoa Święte zboże Inków Alternatywa dla ryżu i kaszy kuskus Quinoa (komosa ryżowa) nazywana była dawniej złotem Inków lub matką zbóż. Dziś nosi miano "super ziarna przyszłości". Spokrewniona jest z amarantusem i posiada podobną wartość odżywczą. Często używana jest jako alternatywa dla ryżu lub kaszy kuskus. Komosa ryżowa jest powszechnie ceniona ze względu na swoje unikalne właściwości: - jest źródłem białka; - zawiera żelazo, magnez, potas, cynk, fosfor; - jest źródłem witamin z grupy B: kwasu foliowego, wit. B1 i B2; - jest źródłem błonnika pokarmowego. Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca spożywanie 20-40 g błonnika pokarmowego dziennie. Quinoa - smaczna, sycąca i pożywna - jest podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajduje zastosowanie jako: - Komponent zup i dań jednogarnkowych; - Zamiennik ziemniaków, ryżu, kaszy, makaronu - Podstawa zapiekanek na słono i słodko. Żywność funkcjonalna - to żywność wyłącznie naturalna, która ma korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. W żywności funkcjonalnej stosuje się substancje bioaktywne, takie jak: frakcje błonnika, pro- i prebiotyki, witaminy, minerały i inne.

Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


Propozycja przygotowania
Sposób na Quinoa:
Komosę ryżową przyrządza się podobnie jak ryż. Ziarno należy przepłukać i gotować w wodzie przez 20-30 minut [w stosunku 1:1½], z dodatkiem łyżeczki oliwy i szczypty soli morskiej, do momentu aż komosa będzie miękka i wchłonie cały płyn.


Tabela wartości odżywczychw 100 g produktu
Wartość energetyczna1435 kJ / 340 kcal
Tłuszcz6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,7 g
Węglowodany55 g
w tym cukry0 g
Błonnik pokarmowy5 g
Białko14 g
Sól0,005 g
Witaminy:
Ryboflawina (Wit. B2)0,30 mg (21%)*
Tiamina (Wit. B1)0,40 mg (36%)*
Kwas foliowy183 µg (91%)*
Składniki mineralne:
Fosfor457 mg (65%)*
Miedź0,6 mg (60%)*
Żelazo10 mg (71%)*
Cynk7,4 mg (74%)*
Magnez204 mg (54%)*
Potas1040 mg (52%)*
* % Referencyjnej Wartości Spożycia dla osoby dorosłej.



newsletter
do góry