| Producent | SANTE (Sante) |
| Opakowanie | 250 g |
| Waga (brutto) | 259 g |
| Wymiary (mm) | 142 x 198 x 42 |
Quinoa Święte zboże Inków Alternatywa dla ryżu i kaszy kuskus Quinoa (komosa ryżowa) nazywana była dawniej złotem Inków lub matką zbóż. Dziś nosi miano "super ziarna przyszłości". Spokrewniona jest z amarantusem i posiada podobną wartość odżywczą. Często używana jest jako alternatywa dla ryżu lub kaszy kuskus. Komosa ryżowa jest powszechnie ceniona ze względu na swoje unikalne właściwości: - jest źródłem białka; - zawiera żelazo, magnez, potas, cynk, fosfor; - jest źródłem witamin z grupy B: kwasu foliowego, wit. B1 i B2; - jest źródłem błonnika pokarmowego. Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca spożywanie 20-40 g błonnika pokarmowego dziennie. Quinoa - smaczna, sycąca i pożywna - jest podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajduje zastosowanie jako: - Komponent zup i dań jednogarnkowych; - Zamiennik ziemniaków, ryżu, kaszy, makaronu - Podstawa zapiekanek na słono i słodko. Żywność funkcjonalna - to żywność wyłącznie naturalna, która ma korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. W żywności funkcjonalnej stosuje się substancje bioaktywne, takie jak: frakcje błonnika, pro- i prebiotyki, witaminy, minerały i inne.
Przechowywanie Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Propozycja przygotowania Sposób na Quinoa:
Komosę ryżową przyrządza się podobnie jak ryż. Ziarno należy przepłukać i gotować w wodzie przez 20-30 minut [w stosunku 1:1½], z dodatkiem łyżeczki oliwy i szczypty soli morskiej, do momentu aż komosa będzie miękka i wchłonie cały płyn.
| Tabela wartości odżywczych | w 100 g produktu | |
| Wartość energetyczna | 1435 kJ / 340 kcal | |
| Tłuszcz | 6 g | |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7 g | |
| Węglowodany | 55 g | |
| w tym cukry | 0 g | |
| Błonnik pokarmowy | 5 g | |
| Białko | 14 g | |
| Sól | 0,005 g | |
| Witaminy: | | |
| Ryboflawina (Wit. B2) | 0,30 mg (21%)* | |
| Tiamina (Wit. B1) | 0,40 mg (36%)* | |
| Kwas foliowy | 183 µg (91%)* | |
| Składniki mineralne: | | |
| Fosfor | 457 mg (65%)* | |
| Miedź | 0,6 mg (60%)* | |
| Żelazo | 10 mg (71%)* | |
| Cynk | 7,4 mg (74%)* | |
| Magnez | 204 mg (54%)* | |
| Potas | 1040 mg (52%)* | |
| * % Referencyjnej Wartości Spożycia dla osoby dorosłej. | | |