Producent | SANTE (Sante) |
Opakowanie | 250 g |
Waga (brutto) | 259 g |
Wymiary (mm) | 142 x 198 x 42 |
Quinoa Święte zboże Inków Alternatywa dla ryżu i kaszy kuskus Quinoa (komosa ryżowa) nazywana była dawniej złotem Inków lub matką zbóż. Dziś nosi miano "super ziarna przyszłości". Spokrewniona jest z amarantusem i posiada podobną wartość odżywczą. Często używana jest jako alternatywa dla ryżu lub kaszy kuskus. Komosa ryżowa jest powszechnie ceniona ze względu na swoje unikalne właściwości: - jest źródłem białka; - zawiera żelazo, magnez, potas, cynk, fosfor; - jest źródłem witamin z grupy B: kwasu foliowego, wit. B1 i B2; - jest źródłem błonnika pokarmowego. Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca spożywanie 20-40 g błonnika pokarmowego dziennie. Quinoa - smaczna, sycąca i pożywna - jest podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajduje zastosowanie jako: - Komponent zup i dań jednogarnkowych; - Zamiennik ziemniaków, ryżu, kaszy, makaronu - Podstawa zapiekanek na słono i słodko. Żywność funkcjonalna - to żywność wyłącznie naturalna, która ma korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. W żywności funkcjonalnej stosuje się substancje bioaktywne, takie jak: frakcje błonnika, pro- i prebiotyki, witaminy, minerały i inne.
Przechowywanie Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Propozycja przygotowania Sposób na Quinoa:
Komosę ryżową przyrządza się podobnie jak ryż. Ziarno należy przepłukać i gotować w wodzie przez 20-30 minut [w stosunku 1:1½], z dodatkiem łyżeczki oliwy i szczypty soli morskiej, do momentu aż komosa będzie miękka i wchłonie cały płyn.
Tabela wartości odżywczych | w 100 g produktu | |
Wartość energetyczna | 1435 kJ / 340 kcal | |
Tłuszcz | 6 g | |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7 g | |
Węglowodany | 55 g | |
w tym cukry | 0 g | |
Błonnik pokarmowy | 5 g | |
Białko | 14 g | |
Sól | 0,005 g | |
Witaminy: | | |
Ryboflawina (Wit. B2) | 0,30 mg (21%)* | |
Tiamina (Wit. B1) | 0,40 mg (36%)* | |
Kwas foliowy | 183 µg (91%)* | |
Składniki mineralne: | | |
Fosfor | 457 mg (65%)* | |
Miedź | 0,6 mg (60%)* | |
Żelazo | 10 mg (71%)* | |
Cynk | 7,4 mg (74%)* | |
Magnez | 204 mg (54%)* | |
Potas | 1040 mg (52%)* | |
* % Referencyjnej Wartości Spożycia dla osoby dorosłej. | | |