SANTE SOJA ZIARNO 350G
Ziarno soi
| Marka | Sante |
| Opakowanie | 350 g |
| Waga (brutto) | 356 g |
| Wymiary (mm) | 141 x 203 x 31 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym miejscu.
Propozycja przygotowania
Sposób przygotowania:
Wypłukane ziarno mocz w zimnej wodzie przez 12 godzin. Po upływie tego czasu wodę odlej, ziarno zalej świeżą wodą i gotuj ok. 2 godziny od czasu do czasu mieszając.
Tak przygotowane ziarno można używać do wielu potraw, np.: zup, sałatek, a w postaci zmiksowanej do past i farszów.
| Tabela wartości odżywczych | w 100 g produktu |
| Wartość energetyczna | 1723 kJ / 413 kcal |
| Tłuszcz | 19,6 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2,8 g |
| Węglowodany | 17,0 g |
| w tym cukry | 4,8 g |
| Błonnik | 15,7 g |
| Białko | 34,3 g |
| Sól | 0,0025 g |
| Witaminy: | |
| Tiamina (wit. B1) | 0,69 mg (63%)* |
| Witamina B6 | 0,81 mg (58%)* |
| Kwas foliowy | 280 µg (140%)* |
| Składniki mineralne: | |
| Potas | 2132 mg (106%)* |
| Wapń | 240 mg (30%)* |
| Fosfor | 743 mg (106%)* |
| Żelazo | 8,9 mg (63%)* |
| Magnez | 216 mg (58%)* |
| Cynk | 3,5 mg (35%)* |
| Miedź | 1,5 mg (150%)* |
| *) % referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej | |
| Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. |



