WINIARY BUDYŃ 35G WANILIA B/C
Budyń o smaku waniliowym bez dodatku cukru
Marka | Winiary |
Opakowanie | 35 g |
Waga (brutto) | 38 g |
Wymiary (mm) | 112 x 154 x 5 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Propozycja przygotowania
Sposób przygotowania
1. Z 0,5 litra zimnego mleka odlać 0,5 szklanki, wsypać do niej zawartość opakowania oraz 2 czubate łyżki (ok. 40 g) cukru i dobrze wymieszać.
2. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek ciągle mieszając. Od momentu zagotowania gotować jeszcze przez 0,5 minuty.
3. Gotowy budyń wlać do salaterek, nie mieszać i zostawić do ostygnięcia.
Budyń można podawać ze świeżymi owocami, sokiem owocowym, bitą śmietaną lub posypać startą laską wanilii.
Skład
skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat, barwniki (kurkumina, karoteny)
Tabela wartości odżywczych | Bez dodatku cukru Średnia wartość odżywcza deseru po przyrządzeniu** w 100 g gotowego deseru | w 1 porcji (134 g) | %RWS* w 1 porcji | Z dodatkiem cukru Średnia wartość odżywcza deseru po przyrządzeniu** w 100 g gotowego deseru | w 1 porcji (144 g) | %RWS* w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 298 kJ | 398 kJ | 5% | 395 kJ | 564 kJ | 7% |
71 kcal | 94 kcal | 93 kcal | 134 kcal | |||
Tłuszcz | 1,9 g | 2,5 g | 4% | 1,7 g | 2,4 g | 3% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,1 g | 1,5 g | 8% | 1,0 g | 1,4 g | 7% |
Węglowodany | 9,9 g | 13,3 g | 5% | 16,2 g | 23,3 g | 9% |
w tym cukry | 4,6 g | 6,2 g | 7% | 11,2 g | 16,1 g | 18% |
Błonnik | 0,1 g | 0,1 g | - | 0,1 g | 0,1 g | - |
Białko | 3,2 g | 4,3 g | 9% | 3,0 g | 4,3 g | 9% |
Sól | 0,10 g | 0,13 g | 2% | 0,10 g | 0,14 g | 2% |
Inne informacje
W porcji (144 g) energia 564 kJ 134 kcal 7%
RWS* dla osoby dorosłej
W 100 g: 395 kJ/93 kcal
Opakowanie zawiera 4 porcje. Wielkość porcji powinna być dostosowana do wieku dziecka.
Zawiera naturalnie występujące cukry.
Właścicielem znaku towarowego jest Société des Produits Nestlé S.A.
Deklaracja zawartości soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).
** przygotowanego z mlekiem o zawartości 2,0% tłuszczu